En Sık Yapılan Hatalar!

Doğru Bilenen Yanlışlar
29 Eylül 2017
HAMURSUZ LAZANYA
11 Ekim 2017

En Sık Yapılan Hatalar!

  • Kahvaltıyı atlamak. Sabah kahvaltısını tamamen atlamak, gün içinde çok daha fazla miktarda besin tüketmeye neden olabilir. Oysaki kahvaltıda bir miktar kepek ekmeği, peynir, meyve ile tamamlanacak bir mönü metabolizma için oldukça ideal bir başlangıç olur. Böylece, öğle yemeğinde de aşırı gıda tüketimi engellenebilir.
  • Tüketilen yiyecek ve içeceklerin listesini tutmamak. Tüketilen her besinin not edilmesi yani ‘beslenme günlüğü’ tutmak tüm gün boyunca alınan gıdalar açısından farkındalık yaratacaktır. Böylece daha kolay ağırlık kontrolü sağlanabilir.
  • “Light” ürünlere saldırmak. ‘Light’ ürünler kalorisiz olarak algılanabilmektedir. Fakat bu ürünlerin de kalorili olduğu unutulmamalıdır. Kısıtlı miktarlarda tüketilmesi ağırlık kontrolü açısından oldukça önemlidir.
  • Su içmemek. Su kaybı riskinin yanında, yeterli su içmemek açlık hissi oluşturabilir. Günde en az 8-10 bardak su içmek gerekir. Uyanınca, yatmadan, öğünlerden önce birer veya ikişer bardak su içmek vücudun günlük ihtiyacını karşılayacaktır.
  • Ara öğünleri atlamak. Açlık hissi oluşmadığı için ya da kalori miktarını azaltmak için ara öğünleri atlamak daha fazla acıkmaya ve dolayısıyla bir sonraki öğünde daha fazla yemeye neden olur.
  • Hiç yağ tüketmemek. Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için günlük olarak mutlaka yağ tüketilmelidir. Sadece yağı daha sağlıklı kaynaklardan almaya dikkat ediniz. Örnek; balık, bitkisel yağlar (özellikle zeytinyağı).
  • Popüler diyetlere başvurmak ya da aç kalarak kilo vermeye çalışmak. Hızlı sonuç almak adına başvurulan açlık diyetleri ya da genelde protein ağırlıklı beslenmeye dayalı olan popüler diyetlerin uygulanması sağlık için ciddi risk oluşturur. Ayrıca bu yöntem metabolizmayı yavaşlatır ve az miktarda bile olsa yenilen her şey yağ olarak depolanabilir.
  • İmkânsız hedefler koymak. Diyetin ilk haftasında 2-3 kilo birden verilebilir. Ancak ağırlık kaybının bu şekilde devam etmesi oldukça güçtür. Haftada yarım veya bir kilo vereceğiniz bir beslenme planı ile hem daha sağlıklı hem de daha kalıcı kilolar verebilirsiniz.
  • Egzersiz bahanesiyle aşırı besin tüketmek. Egzersiz yapan çoğu kişi yaktığı/harcadığı kaloriyi fazla, aldığı kaloriyi ise az hesaplama eğilimindedir. Yoğun egzersiz yapılan günlerde bile tüketilenlere dikkat edilmelidir
  • Hızlı karın doyurmak. Beynin doyma hissini algılaması 20 dakika sürer. Bu nedenle hızlı yemek fark etmeden aşırı tüketime neden olur.
  • Aşırı kahve tüketmek. Kahve kafein içeriğinden dolayı metabolizmayı bir miktar hızlandırsa da bu kilo vermek için bir yöntem değildir. Üstelik çok fazla kafein su kaybına neden olur.

 

 

Dr. Hale Avşar
Dr. Hale Avşar
Dr. Diyetisyen Hale Avşar Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Get Fit, Dr. Uzman Diyetisyen Hale Avşar tarafından kurulmuştur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir