YAĞ YAKIMINDA YENİ BİR ANAHTAR: BAKIR!

METABOLİZMA İLE İLGİLİ EFSANELER VE GERÇEKLER
26 Ekim 2017
SAĞLIKLI GEBELİK İÇİN EN İYİ BESİN SEÇİMLERİ
6 Kasım 2017

YAĞ YAKIMINDA YENİ BİR ANAHTAR: BAKIR!

Yoğun kardiyo programları, yüksek miktarda su tüketimi ve protein tüketimini arttırmak metabolizma hızını arttırmaktadır. Fakat ‘bakır’ ın da metabolizma hızını arttırıcı etkisi olduğunu biliyor muydunuz?

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’ de ve Ulusal Berkeley Lawrence Laboratuvar’ ı Enerji bölümünde yürütülen araştırmada ‘bakır’ ın yağ metabolizmasında önemli bir rol oynadığını belirlenmiştir.

Berkeley Laboratuvar’ ında araştırmayı yöneten bilim adamı  Chris Chang; yağ hücrelerinin enerji olarak kullanılmak üzere yağ dokusundan ayrılmasında bakır’ ın oldukça etkin olduğunu belirlediklerini, bakırın bir regülatör olduğunu, ortamda ne kadar bakır varsa o kadar fazla yağ kütlesinin parçalandığını belirtmiştir.

Peki besinleri kullanarak ‘bakır’ alımını nasıl arttırabiliriz???

Diyetinize ekleyebileceğiniz bakır içeriği zengin gıdalar:

İSTİRİDYE

Amerika Tarım Bakanlığı Besin Öğesi Veri tabanına göre istiridye doğal yapısında çinko ve bakır içeriği en yüksek olan gıdadır, 85 gramında 4,851 mikrogram bakır içerir.

KUŞKONMAZ

Kuşkonmaz; kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içeriğinin yanı sıra, bakırdan da oldukça zengindir. Glisemik indeksi ve kalorisi oldukça düşüktür.

KIVIRCIK LAHANA (KALE BİTKİSİ)

Kale bitkisi; K ve C vitamininden zengindir. Ayrıca 1 kâsesi 1,004 mikrogram bakır içerir.

BİTTER ÇİKOLATA

% 70 oranında kakao içeren 30 gramlık bitter çikolata; % 25 oranında günlük ‘bakır’ gereksiniminizi karşılar. Aşırı çikolata tüketimi yağ yakımı arttırıcı etkinin tersine yağ kütlesi arttırıcı etki gösterebilir. Dolayısıyla tüketilen miktarlara dikkat edilmelidir.

Dr. Hale Avşar
Dr. Hale Avşar
Dr. Diyetisyen Hale Avşar Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Get Fit, Dr. Uzman Diyetisyen Hale Avşar tarafından kurulmuştur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir