POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) ve BESLENME

MÜKEMMEL SALATA NASIL YAPILIR?
29 Kasım 2017
AŞIRI YEME DURUMU İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ
6 Aralık 2017

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) ve BESLENME

Kadınlarda yaygın olarak polikistik over sendromu dediğimiz hormonal bozukluk görülmektedir.

En sık görülen belirtileri:

  • Adet düzensizliği
  • Kandaki erkeklik hormonu (androjenler ) seviyesinin yükselmesi sonucu erkek tipi tüylenme, sivilce, erkek tipi saç dökülmesi

PCOS in görülen diğer belirtileri:

  • İnsülin direncinden dolayı ortaya çıkan obezite (şişmanlık)
  • Yağlı cilt
  • Kepekli saç derisi
  • Ciltte kahverengi lekelenmeler
  • Gebe kalamama
  • Yüksek kolesterol
  • Yüksek kan basıncı
  • Yorgunluk
  • Yumurtalıklarda kenar dizilimli milimetrik kistler bulunmasıdır.

Diyet ve PCOS:

  • Yapılan araştırmalarda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesinin ve egzersizin PCOS kontrolüne yardımcı olduğu saptanmıştır.
  • Ilımlı ağırlık kaybı (tüm ağırlığın % 10’ u) menstrual siklusun normalize olmasına, kan şekerinin düzenlenmesine ve gebe kalınmasına yardımcıdır.
  • Tam tahıllı ürünlerin, sebze, meyve, yağsız et ve yağı azaltılmış ya da yağsız süt ürünlerinin tüketilmesi, kan şekeri düzeylerinin düşmesine ve vücudun insülin kullanımının iyileştirilmesine ve hormon düzeylerinin normalize olmasına yardımcıdır.

PCOS için beslenme önerileri:

  • Her 3- 4 saatte bir düzenli olarak ana ve ara öğünler tüketilmelidir. Ana öğünler asla atlanmamalıdır.
  • Posa açısından zengin karbonhidrat çeşitleri tüketilmelidir.
  • Sağlık dostu yağların tüketilmelidir; zeytinyağı, kanola yağı, ceviz, badem, avokado v.b.
  • Ana ve ara öğünlerde yeterli, protein alımı önemlidir; yağsız etler, balık, tavuk, hindi, düşük yağlı süt ürünleri v.b.
  • Şeker ilaveli, alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.
Dr. Hale Avşar
Dr. Hale Avşar
Dr. Diyetisyen Hale Avşar Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Get Fit, Dr. Uzman Diyetisyen Hale Avşar tarafından kurulmuştur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir