Gıda Zehirlenmesi Riskini Azaltmak İçin Öneriler

KALORİ ALIMINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER
8 Kasım 2017
Selülit Savar Beslenme Önerileri
15 Kasım 2017

Gıda Zehirlenmesi Riskini Azaltmak İçin Öneriler

HİJYEN

  • Ellerinizi su ve sabun ile yıkayın!

Bulabilirseniz ılık su kullanın. 20 sn. boyunca ellerinizi birbirine sürterek sabunlayın, ellerinizi duruladıktan sonra kağıt havlu ile kurulayın.

  • Yüzeyleri sterilize edin!

Yüzeyler sabunlu ve sıcak su ile yıkanmalıdır. 4 litre su içine bir yemek kaşığı sıvı çamaşır suyu yüzeylerin sterilize edilmesi için yeterlidir.

  • Haftada bir kez buzdolabınızı temizleyin!

En azından haftada bir kez buzdolabınızı kontrol edin ve tüketim tarihi geçen ve tüketime uygun olmayan gıdaları ayırarak atın.

  • Sebze ve meyveleri yıkayın!

Taze sebze ve meyveleri kullanmadan önce mutlaka su ile yıkayın. Kullanacağınız sebze ya da meyvenin kabuğunu soyacaksanız bile kullanmadan önce mutlaka yıkayın. Böylece mikropların tüketeceğiniz gıdalara transfer olmasını engellerseniz.

AYIRMA

  • Alışveriş esnasında yiyecekleri birbirinden ayırın!

Deniz ürünleri, et gibi çiğ ürünler ile tüketime hazır gıdaları alışveriş esnasında ve buzdolabında saklarken birbirinden ayırınız.

  • Hazırlama ve servis esnasında ayırın!

Her gıda için temiz bir kesme tahtası kullanın. Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdaları hazırlama ve servis esnasında mutlaka birbirinden ayırın.

  • Pişirme esnasında termometre kullanın!

Gıdaları güvenli iç sıcaklıklara ulaşana kadar pişirin. Dana eti, kuzu eti iç sıcaklıkları 65 derece olana kadar pişirilmeli. Hindi eti ve tavuk eti ise iç sıcaklıkları 75 derece olana kadar pişirilmelidir.

  • Gıdaları güvenli sıcaklıklarda saklayın!

Soğuk gıdalar 4 derece ve altında, sıcak gıdalar ise 60 derece ve üzerinde saklanmalıdır. Gıdalar eğer 4-60 derece arasında 2 saatten daha uzun süre kaldı ise tüketilmemelidir.

Dr. Hale Avşar
Dr. Hale Avşar
Dr. Diyetisyen Hale Avşar Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Get Fit, Dr. Uzman Diyetisyen Hale Avşar tarafından kurulmuştur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir