Son yıllarda şişmanlık ve obezite hem ülkemizde hem de dünyada artış göstermektedir. İleri ki yıllarda da giderek artacağı öngörülmektedir. Hem ülkemizde hem Avrupa’ da ki diğer bazı ülkelerde ve Amerika’ da obeziteyi önleyici eylem planları yapılmaktadır. Beslenme ile ilgili toplum bilinci arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır bunun yanında fiziksel aktivitenin önemi vurgulanmaktadır.
Son yıllarda ki bu artışın en önemli sebeplerinden biri porsiyon kontrolü kavramının anlamını kaybetmiş olmasıdır. Fast-food tüketiminin yaygınlaşması ile daha büyük porsiyon önerileri ve küçük maliyetler ile toplumun daha büyük miktarlarda tüketime teşvik edilmesi şişmanlığın artmasındaki en önemli etkenlerden biridir.
20 yıl önce 1 porsiyon hamburger 333 kalori içeriyor iken bugün 1 porsiyon hamburger ortalama olarak 590 kalori içermektedir. Peki aradaki 257 kalorilik farkı yakmak ya da harcamak kolay mıdır?
Özellikle inaktif yaşam tarzını benimsemiş bireyler için 257 kalorilik farkı yakmak oldukça zordur. Örnek verecek olursak; yaklaşık olarak 1 buçuk saat süresince ağırlık kaldırma egzersizi ile ancak 257 kalori harcanabilir (Hesaplamalar 60 kilogram ağırlığındaki bireyler baz alınarak yapılmıştır).
Porsiyon kontrolü ideal ağırlığın korunması, sürdürülmesi ve şişmanlığı önlenmesi açısından oldukça önemlidir.